БЕРЕЗЕНЬ.  Бесіда з БЖД на тему: 

«Безпечна поведінка  на водоймі у  весняний період»

                                                         


     Перебуваючи біля води, кожна людина повинна перш за все потурбуватися про себе сама. Вона завжди має керуватися давніми висловами: «Не знаючи броду, не лізь у воду» і «Порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих», які зберігають свій смисл і до цього часу. Більшість наших пляжів цілком відповідають слову «дикий», тому що саме тут людина опиняється один на один

       Відпочинок біля води дарує радість спілкування з природою тільки тому, хто буде постійно пам'ятати, що вода - ворожа для людини стихія Повну безпеку не гарантує набуття спеціальних навичок і тривале тренування (тонуть навіть дуже добрі плавці). Для не підготованої ж людини вода таїть постійну небезпеку.

      Тому необхідно дотримуватись простих, добре відомих, але від цього не менше корисних правил:

- не купатися в невідомих, необладнаних для купання місцях;

- не запливати за межі пляжу;

- не купатися раніше ніж через 1,5-2 години після прийняття їжі;

- не купатися в стані сп'яніння;

- не перегріватися на сонці перед купанням;

- не купатися в погану погоду або в темний період доби. Будь-яка людина, котра вміє плавати, знає, що найбільшу небезпеку для життя становить течія. Загибель людей в звичайних коловоротах пояснюється розгубленістю, відсутністю необхідних знань і навичок. Для боротьби з сильними течіями і коловоротами потрібно запам'ятати таке:

     Не намагайтесь одразу боротися з течією. Потримайте себе на поверхні, спокійно зорієнтуйтесь. Найбільш надійний засіб вибратися з небезпечного місця - це перетнути течію упоперек.

     Якщо ви все ж опинились в самому центрі коловороту і всі спроби вибратися із нього виявились невдалими, не губіться, а наберіть побільше повітря і пірніть.        Під водою знайдіть течію, яка спрямована вгору (така обов'язково є), і, зробивши кілька гребків, ви опинитесь на поверхні за межею коловороту'.



      Пам'ятайте, що сильна течія небезпечна не на великих глибинах, а на мілководді, де можуть бути каміння, корчі. Тому необхідно згрупуватись, повернути торс назустріч течії і спробувати стати на дно.

Якщо вас несе на скелі або кам'яні брил й, спробуйте повернутися ногами вперед і з їх допомогою послабити і силу удару, а тим часом ухопитись за брилу. Боротися з течією і пливти проти неї є сенс тоді, коли плавцю загрожує небезпека бути занесеним у водоспад, греблю, турбіну гідростанції.

Взимку діти полюбляють гратися в сніжки, з'їжджати з крутого берега річки чи ставка на лід, грати на льоду в хокей, ковзатися та інше.

      Але є правила поведінки на льоду, яких треба обов'язково дотримуватися:

- не виходьте на лід, міцність якого Вам не відома;

- не переходьте водоймище, переганяйте по льоду скотину тільки в перевірених та позначених місцях:

- не виходьте на лід в період весняного паводка;

- не з'їжджайте на лід водоймища з крутого берега на лижах чи санчатах;

- не збирайтеся на льоду великими групами;

- товща льоду (перевіреного) для устрою на ньому катка чи хокейного поля повинна перевищувати 25 см і на березі повинен бути встановлений щит з рятувальними засобами.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога